Uniunea Europeana Guvernul Romaniei POS Mediu Consiliul Judetean Covasna Instrumente structurale
Bodoki- és Baróti hegység, Csókás-Veczer, Veresvíz Tőzegláp, Lassúág-Honcsok Tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy, Csomád-Bálványos és Rétyi Nyír természetvédelmi területek  megfelelő kezelése

Főoldal

Nyílt napok - Olaszteleki Erdészet 2019-06-12

2019. június 11-én az Olaszteleki Erdészet nyílt napokat szervezett. A program keretén belül bemutatták az erdészet működését a vargyasi „Borbáth Károly” Általános Iskola diákjainak. A tevékenységen részt vett a Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ munkatársa is, felhívva a figyelmet az erdészeti munkálatok során a környezetvédelem és azon belül a természetvédelem fontosságára.

Kovászna megyei öreg, nevezetes fák III.2019-06-11

Hársfák a sepsibesenyői református temetőben.
A XIII. században épített, majd többször átalakított templom falait egykor a Szent László legenda freskói díszítették, melyekről mára már csak a Huszka József (1854-1954) rajztanár, néprajzkutató által készített rajzok maradtak meg. A temető bejáratánál és a templom mellett levő két nagylevelű hársfa (Tilia platyphyllos) pontos kora nem ismert.
A helyszín szabadon látogatható, a templom megtekintését a parókián kell egyeztetni.

 

Kovászna megyei öreg, nevezetes fák II.2019-05-31

Imecsfalvi gesztenyefa. Imecsfalva, Cserey-kúria.
A XVIII. századi Cserey-kúria az egyetlen Kovászna megyében, melynek megmaradt a bejárat feletti hagymakupolája. Ebben az épületben alapította meg Cserey Jánosné, született Zathureczky Emília és Vasady Nagy Gyula a Székely Nemzeti Múzeumot 1875-ben. Jelenleg óvoda és elemi iskola működik az épületben. Az udvaron álló vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) pontos kora nem ismert. A vadgesztenye nem őshonos a vidéken, parkokban, kertekben található.  A helyszín szabadon látogatható
.

Kovászna megyei öreg, nevezetes fák I.2019-05-29

Mikes Kelemen tölgyfái. Zágon.
A hagyomány szerint Mikes Kelemen (Zágon, 1690. augusztus – Rodostó, 1761. október 2.) édesapja, Mikes Pál ültette a két kocsányos tölgyet (Quercus robur). Valós koruk nem ismert. Egyikükről egy szélvihar következtében letört ágból 1999-ben a budapesti Mónus Béla fafaragó művész térplasztikai alkotást készített Rodostói remete és nénje címmel, mely a helybeli Mikes-Szentkereszthy kastély mellett kapott helyet. Ugyanő a 2018-ban kiszáradt fa törzsébe kétszemélyes kápolnát alakított ki.
A helyszín szabadon látogatható, Zágon központjából táblák jelölik az útvonalat.

Bemutató a Mikes Kelemen Elméleti Líceumban2019-05-29

Május 29-én a Mikes Kelemen Elméleti Líceum tanulói voltak házigazdáink és választ kaphattak a turistajelzések jelentése, valamint az elsősegélynyújtással kapcsolatos kérdéseikre. Ugyanakkor a biztonságos túrázáshoz szükséges információkkal is gazdagodott tudásuk.

Bemutató rétyi Antos János Általános Iskolában2019-05-28

Tevékenységeink egyik fontos részét képezi a gyerekek bevezetése a biztonságos túrázás világába. Tegnap a rétyi Antos János Általános Iskola tanulói nyertek betekintést a túrázás rejtelmeibe, megismerhették a turistajelzések jelentését és elsajátíthatták az elsősegélynyújtás alapjait.

Elkezdődött a bálványosfürdői turistautak felújítása2019-05-27

A Megyei Hegyimentő Közszolgálat csapata megkezdte a  bálványosfürdői turistautak felújítását.  Ahogy az időjárás is engedi, elsődleges célként azokat az útvonalakat újítják fel, amelyek a helység fontosabb látnivalóihoz vezetnek. Ugyanakkor felhívjuk, a túrázok figyelmét, hogy a térségben gyakran megjelenik egy anyamedve a bocsaival, ezért fokozottan figyeljenek, és csak csoportosan túrázzanak.

Zergeboglár vagy pünkösdi rózsa (Trollius europaeus)2019-05-24

Pünkösd környékén (május végétől júliusig) nyílik nedves réteink ékessége. Élőhelyeinek visszahúzódása okán már csak néhány helyen lehet megcsodálni. Semmiképp se szedjük, illetve NE VÁSÁROLJUK alkalmi árusoktól.

A Csókás-Veczer védett terület élővilágából 2019-05-23

Kardoslepke (Iphicides podalirius)

Fecskefarkú lepke (Papilio machaon)

Ernyős sárma (Ornithogalum umbellatum)

Tavaszi hérics (Adonis vernalis)

Kökörcsin (Pulsatilla sp.)

Tájkép: gyönyörű a rálátás a még hóborította Csukás-hegységre

Tájkép: az Olt folyó és a Barcasági-medencét övező hegyvidék

Bemutató a Constantin Brâncuși Liceumban2019-05-21

A Megyei Hegyimentő Közszolgálat csapatának tagjai az „Iskola masként” hét keretében, a Sepsiszentgyörgyi Constantin Brâncuși Liceumban tartottak bemutatót a turistajelzésekről, hegyen való viselkedésről és elsősegélynyújtásról.

Fekete gólya (Ciconia nigra), 4 fióka2019-05-21

Fekete gólya (Ciconia nigra). A dús lombozat között alig lehet észrevenni a fészket. A gólyapár idén 4 éhes fiókát kell ellásson.

Fekete gólya (Ciconia nigra)2019-05-07

Becslések szerint a Bodoki- és Baróti-hegység védett területen a fészkelő feketególyák száma 10 pár körül van. Rejtett életmódot folytat, a zavarást nem tűri, ezért ritkán kerül „lencsevégre”.

Hollófészek (Corvus corax) Miklósvár környékén 2019-04-15

Hollófészek (Corvus corax) Miklósvár környékén a Baróti-hegységben

A Bodoki és Baróti - hegység védett terület élővilágából: 2019-04-14

Foltos szalamandra (Salamandra salamandra)

Mezei farkaspók (Trochosa ruricola)

Bükkfatapló (Fomes fomentarius)

Eseménynaptár
Időjárás
Hasznos linkek

  

    


 

Proiect cofinantat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României